Saturday, 25 February 2017

Try Speak English Guys


                اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Its been a long time since I write the last post. I am so busy with my life and studies and now I have my free time to write this post. 

Now I'm starting to write and have a conversation in English. I am not really confident about my English  but you know, just say it although it is wrong. My lecturer once said, just say it. Later on, you will get confident and you will have passion on it. For me, speak in English need a lot of effort. It is because if you have zero knowledge of English then how you're gonna speak in English right  ?

I like English because I finds it is so amazing how others can speak other than Malay. Besides English, I also learn Korean, Mandarin and etc. I likes to learn language so why not we start to learn English. My teacher in my secondary school encouraged all of her student to have interest in English. The way she teach us, make me realizes how important English in our life.

So, after I get my SPM result, I applied TESL to pursue my study but I don't get any offer from any university and I don't lost hope. Although I am not pursuing my study in any language department but I still have passion in English. I know that I have many broken grammar in this blog. But no one lahir lahir je dah pandai. Malay also can what.

There has many accent. For me, I don't really have an accent but I fake the accent because it I like to have an accent and everyone can try to sound like you have accent. But don't overdo it. It will totally sound fake and people will hate it. I always encourage my friends to speak in English and they really try it. For those who wants to start to speak in English, you must have your supporter behind you to support you. It is because when you have no one, you will have no spirit to talk to. Sp you have to find one.

So enjoy your English like you enjoy the things that you like. Soon or later on you will like English way better than I. Good luck guys.


Wednesday, 12 October 2016

Dugaan dari Alllah

 Assalamualaikum.


Its been a while. Dah lama tak menulis cerita a.k.a actually menaip. Tajuk macam islamik tapi tak adalah. Dugaan dari Allah. Itu tajuk yang aku bagi. Kalau nak diikutkan setiap orang akan merasai dugaan atau cabaran yang Allah bagi. Setiap apa yang Allah bagi itu semuanya berlainan dengan orang lain.

Sebab tajuk pun "Dugaan dari Allah" so cerita mestilah tentang kesusahan dan kesenangan yang Allah dah bagi. Cerita dia masa final exam sem 1 aku ada masalah keluarga sampai aku menangis jugaklah. Stress sampai aku rasa aku nak berhenti belajar. Aku rasa aku dah tak boleh tahan so aku luahkan dekat kawan yang aku percaya. Dialah orang yang paling supportive dan orang yang paling berfikiran positif pernah aku jumpa. Dialah orang yang bagi nasihat dekat aku dan support aku.

Sebenarnya nak cerita yang dah masuk dua sem dah aku sambung belajar. Setiap pelajar mesti dan aku gerenti akan stress dan stress ini tak dapat dipisahkan dari setiap orang. Sekarang ini bulan exam. Final exam bulan paling stress dan paling free. Paling stress sebab nak kena study, paling free sebab ada gap antara paper.
Aku teruskan jugak exam, walaupun aku rasa macam tak terdaya. So cerita dia sekarang memang result aku tak gempaklah kan tapi aku teruskan jugak untuk sem dua ni. Sem dua pulak aku ada masalah tentang kawan-kawan. Member yang supportive tadi duduk tingkat 11, aku tingkat 6. Memang dah jarang jumpa but still in contact. Ada satu hari tu aku nangis sebab mungkin dah terlalu lama pendam. Aku whatsapp dia tanga dia dekat mana. Dia kata dia dekat rumah so aku tak bolehlah nak pinjam bahu dia. For sure aku menangislah kan. 

Walaupun kita orang berborak melalui whatsapp sahaja tapi dia tahu macam mana perasaan aku. Aku just taip nama dia and dia tau aku tengah sedih. Susah kan nak dapat kawan yang tahu susah, senang,gembira dan sedih. She gives a lot of advice. She said that she is admiring me because I can live on my own. Whenever I ant to go out, I just can go alone without company. Speaking kau. Inipun tak tahu betul ke tak grammar. Tak apa, janji ada usaha. Kalau salah silalah betulkan. Dia cakap lagi  hiraukan semua benda yang mengacau hidup aku. Kita kan nak grad sama-sama. Nak dapat kan segulung diploma. Nantikanlah segulung diploma dari aku. Insha Allah. Amin


Friday, 17 June 2016

Komander Kesatria


Assalamualaikum.

Lama dah aku menghilang tak update apa-apa cerita dekat blog ni. Sekarang ni aku dah masuk sem 2. Asalnya aku tulis ni masa cuti sem haritu tapi dah terlajak sampai ke harini.Sebenarnya aku nak cerita tentang LIBK (Latihan Intensif Bakal Komander). Masa aku dekat sekolah,tak kiralah sekolah rendah ataupun sekolah menengah, aku memang tak aktif dalam bidang sukan ataupun senang cerita kokurikulum. Nak kata aku aktif dalam bidang akademik tu tak adalah tapi aku banyak masuk pertandingan dalam bidang akademik berbanding kokurikulum.Biasanya kalau aku masuk pertandingan dalam bidang sukan memang aku takkan menang. So, sebab itulah aku tak sukan sangat bersukan ni.


Bila aku masuk Universiti, nak kata aktif tu tak adalah tapi aku sanggupkan diri aku untuk cuba benda baru. Masa sem 1 ada koko, ada kawad kaki. Aku beranikan diri untuk masuk dan menyertai Komander Kesatria UiTM Seremban 3. Komander Kesatria ni bukannya berkawad je. Sebelum bergelar Komander mestilah ada kursus. LIBK.









 Tangan tu bukan tangan lelaki tu. Jangan salah faham.









This is me.



Dah sebulan berlalu, bila nak cerita balik memang dah lupalah kan.
Next, KKEC (Komander Kesatria Endurance Challenge).
Program Komander Kesatria.
Program ini untuk menguji ketahanan. Banyak kenangan manis. Dapat bergaul dengan Komander senior. Dapat kenal dengan Komander UiTM yang lain.



















 




P/S: Yang gelap, baru lepas balik LIBK, tak sempat nak cerahkan kulit. 

Monday, 4 April 2016

Study


Assalammualaikum.

Lama dah tak tulis cerita or apa-apa jelah yang boleh ditulis. Bila dah sambung belajar ni memang busy. Kena aktif. Masuk kelab sana, masuk kelab sini tapi aku jadi ahli biasa jelah. Nak jadi ahli jawatankuasa tu belum sampai masanya lagi. Nak kata busy sangat tu takdelah mana pun. Busy dia tu bila lecturer bagi assignment, nak quiz, test & final exam. Itu je time yang paling busy.

Masa aku tengah tulis ni, sepatutnya aku ulang kaji. Esok exam. Tak sedar diri and aku rasa macam taknak study kejaplah. Lepastu aku teringatlah pulak dekat blog aku ni yang telah lama menyepi. Teruslah bukak and menulis (menaip). 

Esok ACC 106. Financial Accounting.
Masa aku form 4, aku ambil ICT tapi mak aku suruh tukar ambil Prinsip Akaun. Tapi aku taknak sebab malas nak jumpa pentadbir. Lepastu, bila dah masuk uni, aku kena belajar akaun. Menyesal jugak taknak dengar cakap mak. Itu jelah nak cerita. 

Bye.  

Tuesday, 6 October 2015

Kini


Assalamualaikum. 

Lepas sebulan barulah nak tulis cerita baru. Sebenarnya kadang-kadang aku rasa nak tulis dalam Bahasa Inggeris tapi aku takut kalau tatabahasa aku salah. Macam baru-baru ni. Nak kata yang aku ni pandai Bahasa Inggeris tu tak adalah sangat. Biasa-biasa je. 

Tapi orang sekarang ramai sangat yang suka menjadi juri walaupun tak ada sesiapa pun yang suruh. Aku mengaku yang aku pun suka kritik orang tapi kalau bab-bab pendidikan atau kepandaian tu tak adalah. 

Kalau dia tak pandai, ajar.
 Kalau dia salah, tegur dengan cara yang baik.

Bukannya dengan cara memalukan dia di depan khalayak ramai. Kalau dia dah rasa malu dan tak yakin terhadap diri sendiri, kau rasa dia ada perasaan ingin tahu lagi tak ? 

Lain orang, lain perangainya.

Macam yang baru jadi, dia tulis dalam Bahasa Inggeris and adalah "beberapa orang ni" yang menyalahkan dia sebab guna Bahasa Inggeris. 

Hello ? Sekarang dah tahun berapa ? Tak salah kalau nak tulis bahasa apa sekali pun. Kalau tak faham, boleh je pergi Google translate. Boleh dia tolong kau terjemahkan. Apa guna internet ? Setakat kau main Instagram, Facebook & Twitter je ke ?


Note: Sorrylah ter "emo" dekat hujung-hujung. 

Wednesday, 5 August 2015

RM 2.5 billion





Sedang aku merenung keluar rumah dekat pintu, ummi aku ajak makan. Ummi pun tanyalah.

Ummi :Kau pandang apa dekat luar ?
Aku :Saja. Mana tahu ada duit RM 2.6 billion nak turun dari langit.
Ummi : Kau tak payahlah nak tunggu duit banyak tu turun dari langit. RM 2 pun belum tentu kau dapat dari langit.
Aku : Hahahahah (Aku memang gelak terbahak-bahak)



Saturday, 25 July 2015

Cerita Rayaku


Assalamualaikum.
Selamat Hari Raya.
Maaf Zahir dan Batin.

Tajuk macam tajuk drama. Nak bagi tajuk yang dramatik tu tak dapat aku nak fikirkan. Cerita Rayaku tahun ini tak adalah meriah sangat macam tahun-tahun yang lepas. Bagi aku meriah itu macam dapat buat biskut raya sama-sama. Lepas itu satu hari sebelum raya mesti masak macam-macam tapi tahun ni tak adalah masak macam-macam. Masak biasa-biasa aje. Macam rendang daging, nasi impit, kuah kacang & ayam masak merah. 

Masak pun tak banyak sebab penat berniaga tak hilang lagi. Mana tidaknya, lagi dua hari nak raya baru berhenti niaga bulan ramadhan. Hujung-hujung ramadhan memang ramai orang datang bazar ramadhan. Jadinya semakin hari semakin banyaklah kuih yang nak kena buat. Sampaikan minggu terakhir ramadhan tu ummi(my lovely mom) tambah lagi satu meja. Sebabnya tak ada tempat lagi nak letak kuih muih.Satu hari biasanya ada lebih kurang 11 jenis kuih. Lepas itu ada 5 atau 6 jenis lauk.

Kau tengok ! Dah Cerita Ramadhanku pulak. Tak apa. Masuk topik Cerita Rayaku pulak , OK ? Raya tahun ni aku masih dapat duit raya. Tapi ada seorang jelah yang tanya sekolah lagi ke? Dia tanya sebab dia tak nak bagi aku duit rayalah tu. Kebetulan pulak said badan aku dengan adik aku lebih kurang sama. Sepupu aku banyak tanya dekat Ummi , "sejak bila ada anak kembar ni ?"

Aku gembira sangat. Senyum bukan sampai ke telinga tapi sampai belakang kepala. Hahaha. Sebab nanti orang ingat aku lebih muda. Bukan sebab untuk dapat duit raya tapi saja. Nanti balik rumah, adik aku cakap " orang tadi buta ke ? Tak dapat beza adik kakak atau kembar? " Tak apa adik, mulai sekarang akak akan berusaha untuk menambah ketinggian. Tapi tak nak lah makan ubat " yuk yuk tambah tinggi yuk ".

Hari raya ketiga dah buat makan-makan. Bangun pagi basuh pinggan dengan cawan dan barang-barang yang sewaktu dengannya. Kalau tolong masak tu tak adalah sangat sebab Ummi masak simple je.

Tahun ni kali kedua aku jalan raya dengan kawan-kawan aku. Nak kata jalan raya tu memang menipu namanya. Bukan jalan beraya tapi pergi jalan- jalan cari makan dekat mall. Aku pergi tengok wayang. Tengok poster macam best sekali tengok macam apa je. Tak best langsung. Tambah dengan kejadian yang aku sendiri tak nak ingat. Hahaha. Gelak jelah mengingatkan peristiwa hitam tu. Kalau ada budak-budak yang ikut hari itu baca ni, kau orang pun gelaklah sekali. Ingat lagu 182 sekali tau.
Yang Ikmal nyanyi dekat whatsapp.




OK. Itu sahajalah Cerita Rayaku tahun ini. Kalau ada sesiapa yang mengenali aku nak datang rumah untuk beraya, dialu-alukan. Datanglah raya. Aku tak halang.



SELAMAT HARI RAYA.