Saturday, 11 November 2017

Along Bawa Jalan



Assalammualaikum and Hi everyone.

I hope you all in a good condition. So, harini sis nak ceritakan apa yang sis buat hari ini. Plan tak sampai seminggu pun. Biasalah tu, kalau kita plan lama-lama, biasanya mesti tak akan menjadi aktiviti yang telah dirancang tu. Buat planning dalam masa 2 ke 3 hari je. Sebab tiba-tiba Along ajak. Dekat sini aku nak cakap yang Along yang aku maksudkan bukanlah abang kandung aku mahupun abang angkat. tetapi seorang lelaki yang aku telah anggap sebagai abang. Sebab tu aku panggil dia Along. Bukan aku seorang je yang panggil dia Along. Aku ni ada masuk Badan Beruniform dekat UiTM, so kita orang ni dah jadi macam adik beradik. Adik beradik lain ada dia orang punya nama panggilan yang tersendiri.

Dalam batch aku ada Along, Angah, Puyu dan aku sendiri ada banyak nama panggilan. Contohnya, Mah, Imah,Jimah, Jemah, Zima dan banyak lagi sebenarnya. Tapi tak apa. 

Plan asal aku cuma nak makan ABC dekat dengan UiTM, tapi ALong kata nak bawa pergi Melaka. So, aku pun okay jelah, sebab Along selalu busy. Bila dia dah ajak tu, apa lagi memang okay jelah. Jarang-jaranglah dia nak ajak keluar ramai-ramai. Dia pun sewa kereta Alza. Kita orang pergi seramai 9 orang kesemuanya. 2 orang bukan dari batch aku tapi dia pun masuk Badan Beruniform yang sama. 



Sebelum turun sarapan, mestilah #ootd dulu.
Tengah sarapan pun kena ambil gambar jugak.

Actually, nak gerak pukul 10.30. Bak kata Angah, 10.30 tu janji melayu. Sebab semua siap dalam pukul 11.30. Ada je yang dah siap awal, sebabkan nak tunggu orang yang lambat sikit, sebab ada masalah, so kita orang pergi sarapan dulu. Takkan nak pergi Melaka dengan perut kosong pulak kan. Bila semua dah siap, so bermula perjalanan kami ke Melaka. Adalah dalam 2 jam juga nak sampai Klebang, Melaka. Sebelum sampai Klebang, kita orang berhenti dekat Petronas sebab nak Solat Zohor. 

LEpas dah Solat Zohor, barulah kita orang sambung balik. Sepanjang perjalanan, Along je yang drive, sebab Along cakap dia cuma jadi driver je. Dia yang nak bawa adik-adik dia ni jalan-jalan. Disebabkan aku tak tahu jalan ke Melaka ni, memang aku diam jelah(tapi bukan berdiam dari bercerita ataupun buat lawak). Diam sebab bukan negeri asal aku. Aku tak tahulah aku dah sampai man tapi masatu jem sikitlah. Jalan punya jalan, kita orang pun jumpa Klebang. Lepastu kita orang pergi makan tengah hari dulu sebab perut dah berkeroncong.Tak sempat nak ambil gambar pun sebab semua dah lapar. Aku makan nasi + paru masak berlada + sambal telur burung puyuh + limau ais yang berharga RM 8.00 yang aku rasa sangat berbaloi. Aku ambil banyak lauk sebab aku suka meratah lauk. Sangat kenyang sampai kau nak cari katil untuk berbaring. Nama kedai pun aku tak ingat, tapi kedai tu dekat tepi jalan je. 



Tapi disebabkan tak ada katil, kita orang sambung balik perjalanan kita orang pergi Pantai Klebang. Lepas parking, disebabkan masih kenyang lagi, so kita orang tak adalah nak beli makanan lagi. Kita orang pergi bergambar, banyak sangat gambar yang kita orang ambil. Lepastu aku main jongkang-jongket dengan Kak Ngah. Ambil gambar je dalam 1 jam lebih. Sebelum sampai Klebang, aku ada telefon kawan aku Hafiy. Disebabkan dia balik rumah dan rumah dia pun dekat Melaka, kita orang ajak dia pergi Klebang. Lepas semua dah penat ambil gambar, posing sana, posing sini, kita orang beli coconut shake. Tapi coconut shake dia manis gila. Before this, ada jugak aku beli coconut shake tu tapi tak adalah semanis yang aku rasa masa tu. tapi sebab aku dah beli, rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari. Maka aku pun minum jelah air tu. Tak elok membazir. 








Amani & Mimi




Kak Naniy a.k.a Kak Long



Lepas tu, kita orang gerak pergi Mahkota Parade. Pusing-pusing mall tu adalah dalam 1 jam. Ada satu insiden yang sangat kelakar bagi aku. Ada seorang budak lelaki dalam lingkungan umur 1- 2 tahun ni, dia lari ke arah aku sebab dia ingatkan aku ni mak dia. Lepas dia berhenti depan aku, dia sendiri terkejut. Dia terkejut sebab apa, aku pun tak tahu. Lepastu, ayah dia panggil dia. Ayah dia cakap '' Itu bukan ibu''. Sorry dik, I'm not your mom. Btw,I laugh when I remeber that incident. So aku ingatkan nak jalan dekat banyak kedai tapi disebabkan ada kekangan masa, so kita orang balik awal. Walaupun kita orang balik awal, jangan ingat kita orang tak ambil gambar. 










Then, bsefore kita orang balik UiTM, kita orang singgah McDonald for dinner. Next, baru gerak balik ke pangkal jalan. Aku lebih suka create our memories with our beloved. Banyak kali dah gaduh but after that, we reconcile in a good way. Banyak dah kenangan yang kita orang dah cipta bersama. But, I will always continue to create memories with my siblings with different mother and father. 




Sebab panas sangat, semua buat tabik hormat tu.
Dalam ni tak semua ada sebab Afrina menghilang main buaian.




Dari kiri, Hajar, Mimi, myself, Kak Ngah, Siha, Along & Hafiy.



THE END.

Saturday, 25 February 2017

Try Speak English Guys


                اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Its been a long time since I write the last post. I am so busy with my life and studies and now I have my free time to write this post. 

Now I'm starting to write and have a conversation in English. I am not really confident about my English  but you know, just say it although it is wrong. My lecturer once said, just say it. Later on, you will get confident and you will have passion on it. For me, speak in English need a lot of effort. It is because if you have zero knowledge of English then how you're gonna speak in English right  ?

I like English because I finds it is so amazing how others can speak other than Malay. Besides English, I also learn Korean, Mandarin and etc. I likes to learn language so why not we start to learn English. My teacher in my secondary school encouraged all of her student to have interest in English. The way she teach us, make me realizes how important English in our life.

So, after I get my SPM result, I applied TESL to pursue my study but I don't get any offer from any university and I don't lost hope. Although I am not pursuing my study in any language department but I still have passion in English. I know that I have many broken grammar in this blog. But no one lahir lahir je dah pandai. Malay also can what.

There has many accent. For me, I don't really have an accent but I fake the accent because it I like to have an accent and everyone can try to sound like you have accent. But don't overdo it. It will totally sound fake and people will hate it. I always encourage my friends to speak in English and they really try it. For those who wants to start to speak in English, you must have your supporter behind you to support you. It is because when you have no one, you will have no spirit to talk to. Sp you have to find one.

So enjoy your English like you enjoy the things that you like. Soon or later on you will like English way better than I. Good luck guys.