Sunday, 28 June 2015

Bazar Ramadan

Assalamualaikum. 
Salam Ramadan. 

Sepanjang bulan Ramadan ni aku berniaga dekat bazar ramadan. Bazar ramadan dekat kampung aku je. Kampung Ulu Teris dekat Sungai Pelek, Sepang. Sebenarnya aku nak cerita yang aku(kebanyakan Ummi aku yang buat) masak. Hahaha.

Ada menu yang sama setiap hari. Ada juga yang akan bertukar-tukar. Kalau semua sama setiap hari naik muaklah semua yang datang gerai tu. 


Menu yang sama setiap hari macam yang dekat belakang tu. 

Nasi ayam, laksa penang, nasi biasa, bubur(tapi setiap hari bubur yang berbeza) kuih akok, kek coklat, kek batik, karipap, badak berendam, roti sardin & donut.

Ada pelbagai menu yang berbeza-beza macam bingka ubi, kuih lopez, buah melaka, seri muka, talam ubi, tauhu sumbat, ayam masak merah, ikan keli masak lemak cili api, sambal paru, daging masak kicap dan macam-macam lagi. Kalau tulis lagi lambat nak habis.

Kalau nak tulis resipi dekat sini satu-satu memang tak tidurlah aku nampaknya. Nanti kalau aku ada masa, aku letak beserta gambar. Silap-silap resipi biskut raya pun aku letak. 


Nampak tak? Banyak kan ? 
Hihi.

Selamat berpuasa dan berbuka puasa.✌

Note: Kuih paling senang nak buat bagi aku ialah badak berendam & buah melaka.

Thursday, 18 June 2015

Pengalaman di PLKN . Part 3

Assalamualaikum.

Hari ni aku sambung lagi cerita aku tentang "Pengalaman di PLKN. Untuk Part 3 kira macam endinglah sebab dah part 3 kan. Aku rasa macam dah banyak. 

Untuk part 3 ni aku nak cerita masa bulan kedua . Tapi kumpulan aku hanya dua bulan setengah je. Dari awal bulan Disember hingga tengah bulan Februari. Hujung bulan Januari aku jatuh sakit. Demam panas. Aku cakap dalam hati "Dah nak balik barulah nak jatuh sakit ?" Tapi dah nak demam nak buat macam mana kan. Mula-mula kena demam masa pagi sebab pagi tu aku rasa macam entahlah lesu je. Minggu tu kelas kita orang petang sebab kita orang ada raptai majlis penutup. Jadi petang tu aku rasa badan aku panas , aku suruh kawan aku Hawa rasa dahi aku. Dia cakap panas. Aku rasa macam nak pergi medik tapi bagi aku selagi tak teruk sangat tak payahlah nak pergi. Lepas solat asar kawan aku suruh pergi medik sebab dah panas sangat. Dah berkumpul semua aku pergilah pergi medik dengan kawan aku Tikah. Masa aku pergi medik hanya Allah yang tahu macam mana rasanya. Penat sangat.

 Dah sampai medik, medik dah tutup. Aduhai ! Kenapalah medik tutup? Nak patah balik aku tak nak sebab itu laluan wira jadi aku teruskanlah juga. Sampai dekat padang kawad aku baring je. Dah pukul 6:20 petang kita orang kumpul balik. Masa aku berdiri tu aku rasa macam nak jatuh so Ketua Kompeni aku iaitu Aida suruh aku duduk tepi sebab kalau aku jatuh sapa nak angkat hoiii ? Aku pergi dewan makan dengan dipimpim dengan Puteri dengan Aina. Dahlah demam lepastu kena hyperventilate. Hyperventilate tu ialah
breathe or cause to breathe at an abnormally rapid rate, so increasing the rate of loss of carbon dioxide.

Kiranya terlebih sedut oksigen. Sampai ada kawan-kawan aku cakap "Patutlah kita orang tak cukup oksigen sebab kau dah sedut semua".  Macam pelik jugalah sebab aku pernah tengok orang tak cukup nafas je tak pernah nampak orang kena macam aku ni. Dah sampai medik ada MA(Medical Assistant) check suhu dan sebagainya. Masa it suhu aku 39.6 kalau tak silap. Tinggi gila. Dah siap check semua apa lagi masuk air lah. Sebenarnya aku memang nak rasa macam mana rasa bila masuk air. Nak masuk air it MA it tepuk tangan aku banyak kali sebab nak cari urat aku tapi tak jumpa-jumpa. Degil sangat urat aku ni. Hahah. Rupanya sakit jugaklah. Masa aku demam tu ramai yang jaga aku. Terutama sekali kawan-kawan dorm aku, A1. Thank you so much.

Ada sekali aku kena lagi hyperventilate tu. Sampai aku kena tidur dekat medik. Masuk air lagi. Tak sampai 2 jam cabut jarum kena lagi masuk jarum. Aku tidur ditemani kaunselor, nurse, Aida Dan Mark. Kesian dekat dia orang sebab kongsi katil. Dahlah tidur dalam kesejukan sebab pasang aircond. Balik dorm nak mandi dengan jarum dekat tangan memang nak gerakkan tangan memang terhad lah kan.

Masa majlis penutup aku pitam. Sekali lagi masuk van lepastu tak dapat nak join kawan-kawan ambil gambar. Sebab itulah muka aku ni tak ada dalam gambar majlis penutup. Majlis penutup waktu pagi. Petang pulak kita ber"party". It just minum petang. Jangan ingat kita orang berparty dalam kem pulak. Esoknya pulak hari terakhir kita orang bersama. Pukul 3.00 petang aku dah balik dah. Sebelum itu kita orang satu dorm peluk-peluk & cium-cium. Kawan-kawan aku kebanyakannya menangis. Aku ni susah nak menangis. Hati keras agaknya. Itu sajalah ceritanya.









Sekian.

Note : Lepas 2 bulan baru nak post.