Saturday, 11 April 2015

Pengalaman di PLKN . Part 2

Assalamualaikum.
 Hari ni aku nak sambung balik cerita "Pengalaman di PLKN Part 2". Aku pun tak tahulah dah berapa lama aku tak buka blog in. Haha nak kata sibuk sangat tu takdelah tapi banyak benda yang aku kena buat. So sambungan tu aku mula dari sinilah.

Tibanya aku di Kem PLKN Jugra,Banting, aku pun turunlah dari bas dengan perasaan teruja dan takut. Takut sebab aku tak ada sesiapa pun yang boleh diharapakan dekat situ. Aku pergi tempat pendaftaran dengan mengangkat beg baju aku yang beratnya yang lebih berat dari satu beg beras. Aku rasalah. Sebab beg aku lagi berat daripada satu beg beras. Aku angkat dengan penuh kesabaran. Dah sampai dekat tempat pendaftaran , aku pun pergilah mendaftar.

Lepas tu cikgu dekat situ suruh aku pergi dewan makan. Dia suruh pergi minum dulu sebab masa tu masa minum pagi. So aku pergilah. Dah habis minum aku pergi dekat open hall, tempat pendaftaran tadi sebab nak ambil beg aku yang super super berat tu. Aku dengan kawan satu sekolah aku pergilah angkat beg nak bawa pergi masuk dorm. Cikgu cakap aku dapat dorm D1(Delta 1). So dorm D1 tu dekat hujung so aku angkat dengan semua tenaga yang aku ada.

 Dah masuk dalam dorm aku pun kemas baju masuk dalam locker. Katil pun aku siap pasang cadar. Dah masuk waktu zohor aku pun pergilah surau. Lepas solat zohor aku masuk dalam dorm balik sebab nak rehat. Lepastu ada pengumuman. Aku kena pergi open hall sebab nak check ada orang tukar dorm ke tak sebabnya kan kita orang ni tak kenal sesiapa pun dekat situ so maybe ada yang ikut kawan-kawan. 

Dah sampai dekat open hall cikgu suruh kita orang duduk dalam kompeni masing-masing. Aku pun pergilah duduk dekat kompeni Delta. Lepastu aku tanya cikgu sorang ni. Namanya cikgu tu Cikgu Dayang. Masa tu aku panggil akak sebab aku tak tahu nak panggil apa. Aku cakaplah yang ada cikgu dekat tempat pendaftaran ni suruh aku masuk kompeni Delta tapi nombor badan aku tulis aku kompeni Alpha. So Cikgu Dayang suruh aku pindah dorm. Aku cakap dalam hati "aduyai kena kemas barang lagi". Dah dengar taklimat semua pergilah minum petang.(kalau tak silaplah)

Lepastu habis minum petang aku balik dorm kemas-kemas barang. Aku angkat barang dari Delta ke Alpha. Hanya Allah yang tahu betapa beratnya beg aku. Tapi aku rasa menyesal sebab kenapalah aku bawa baju banyak-banyak. Dah sampai dorm Alpha 1 ,sekali lagi aku kemas baju masuk dalam locker. Lepas dah siap kemas semua ,aku baring je dekat katil. Nak borak tapi aku tak kenal sesiapa pun. Kalau ada dekat dorm Alpha 2 , dekat sebelah je tapi taknaklah kacau orang kan. Baring jelah dekat katil kononnya tidur. Tutup muka dengan kain tapi sebenarnya menangis. Kalau dah tak tahan sangat aku masuk bilik air buka air biar orang tak dengar aku nangis. Macam cerita dalam drama kan. Lepas beberapa hari dekat situ
barulah aku boleh bergaul dengan dia orang.





Gambar ni masa ada program. Kalau korang berjaya nampak aku korang dikira orang yang bagus. Kita orang dapat nombor 3. Aku jadi mc tau. Boleh lah aku mencari pengalaman. Takdelah gugup nak cakap depan orang ramai lagi. Ini jelah untuk  Part 2. Sekian.


   



                                              Akan bersambung.